Lukioihin koittaa sähköiset vuodet
Lukioita odottaa suuri muutos, kun ylioppilaskokeet muuttuvat sähköisiksi syksyllä 2016. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ylioppilaskokeet tullaan jatkossa kirjoittamaan tietokoneilla eikä enää käsin konseptipaperille. Ensimmäisenä sähköistä ylioppilaskoetta pääsevät kirjoittamaan filosofian, saksan ja maantieteen kokeisiin osallistuvat kokelaat. Kokeet tulevat kestämään kuusi tuntia tavalliseen tapaan. Kielten kokeissa ilmenee sen sijaan pieniä eroavaisuuksia. Tulevaisuudessa kielten kokeet suoritetaan yhden päivän aikana, ensin kuuntelukoe ja heti perään kirjallinen osuus. Nykymallin mukaan kuuntelukoe ja kirjallinen osuus on suoritettu eri päivinä, mutta sähköinen ylioppilaskoe mahdollistaa niiden pitämisen peräkkäin samana päivänä.
On väistämätöntä, että sähköiset ylioppilaskokeet aiheuttavat paljon erilaisia ajatuksia niin opettajissa, mutta myös opiskelijoissa. Raahen lukion rehtori Heikki Peltoniemen mukaan harjoituskokeet ovat sujuneet hyvin, ja järjestelmä kehittyy jatkuvasti parempaan päin. Peltoniemi toteaa myös, että lukioissa on valmentauduttu tuleviin sähköisiin kokeisiin esimerkiksi kouluttamalla opettajia, pitämällä harjoituskokeita juhlasalissa ja myös suorittamalla kurssikokeita sähköisen ylioppilaskoejärjestelmän kautta. Kouluun on myös hankittu varatietokoneita yllättävien tilanteiden varalle, vaikka opiskelijoiden tuleekin tuoda oma tietokone mukanaan kirjoituksiin.
Lukion ensimmäisellä luokalla opiskeleva Ossi Takkinen suhtautuu sähköiseen ylioppilastutkintoon positiivisesti. ” Kokeita on helpompaa tehdä tietokoneella kuin käsin, eikä minulle ole aiheutunut mitään ongelmia järjestelmän kanssa”, kertoo jo muutaman harjoituskokeen suorittanut Takkinen. “ Kirjoitan ylioppilaskokeet mielummin sähköisesti kuin käsin” Takkinen jatkaa. Lukion toisella luokalla opiskeleva Ella Kallela kertoo sähköisten ylioppilaskoeharjoitusten aluksi tuntuneen turhauttavilta, sillä järjestelmä tuntui ensin haastavalta. “ Pienen harjoittelun jälkeen järjestelmä on helppo ja yksinkertainen käyttää ”, Kallela kertoo. Myös Ella Kallela kirjoittaa ylioppilaskokeet mieluiten koneella, sillä näin tekstin korjaaminen ja kirjoittaminen on helppoa ja nopeaa. Sähköisten ylioppilaskokeiden myötä kokeista tulee monipuolisempia, sillä teknologiaa voidaan käyttää hyödyksi niin tehtävänannoissa kuin myös vastaamisessa.